Pirtti

Kesäravintola Pirtti
Otteita Terja-Leena Pullin jutusta Seiskari-seura ry. 70 vuotta - julkaisut Seiskarilainen-lehdessä no 13/2002


Seiskari-seura sai 1936 valtiolta 40.000 markan määrärahan toimintasa kehittämiseen ja tukemiseen. Määrärahan ehtona oli, että seuran käyttöön saatu entinen nuorisoseurantalo Pirtti säilytettäisiin edelleen raittiusravintolana. Pirtti muutettiin kauniiksi kesäravintolaksi jo samana vuonaa.

Ravintolan ja lisäsiiven piirustukset laati Viipurin lääninarkkitehti Heikki Lankinen. Talon yhteyteen rakennettiin kaksikerroksinen lisäsiipi, jonka alakertaan tuli keittiö ja tarjoiluhuone sekä yläkerrokseen majoitustiloiksi kuusi asuinhuonetta. Talviaikaan, kun kesävieraita ei ollut, Pirtissä järjestettiin saarelaisten omia tilaisuuksia. Pidettiin laskiaisiltamia ja muita illanviettoja, esitettiin näytelmäkappaleita ja joskus Seiskari-seuran kokouksia.

Kesäravintola Pirtti tarjosi työpaikan monille saarelaisille. Kesävieraita majoitettiin myös saaren taloihin, mikä toi tuntuvia lisäansioita monille saarelaisperheille. Niiden turvin selvittiin vaikean talven yli, etenkin jos kalansaaliit jäivät vähäisemmiksi. Varsinaisia työpaikkoja ei Seiskarissa ollut liiemmin tarjolla, siksi kesäravintolan työntekijöiksi oli runsaasti halukkaita, ja paljon väkeä kolmeksi kesäkuukaudeksi tarvittiinkin. Pirttiin palkattiin keittiö- ja tarjoiluhenkilökuntaa. Itärannan kioskissa myytiin kahvia, limonaadia, pullaa ja keksejä. Työpäivän pituus ei juuri kahdeksaa tuntia ylittänyt, mutta vapaapäiviä ei myöskään pidetty.

Pirtin ensimmäisenä emäntänä toimi pappilan emännöitsijä, saarelle muuttanut Dagmar, mutta hänen jälkeensä palkattiin Helsingistä emäntä, joka oli saarella joka kesä aina vuoteen 1939 asti.

Pirtissa tarjoiltiin aamiaista niille kesävieraille, jotka eivät sitä kortteeripaikassaan nauttineet, sekä lounasta ja illallista.  Talviaikaan sahattiin merestä jääkimpaleita, jotka vietiin Pirtin kellariin ja peitettiin sahajauhoihin; näin saatiin kylmäsäilytystilat kesän ajaksi.

Ravintolasalin keskellä oli iso pöytä, johon ateriat katettiin. Asiakaspaikkoja oli n. 150, parhaimmillaan lounasaikaan kävi päivittäin yli sata ruokailijaa. Jokaisella pöydällä oli kello, jota soittamalla kutsuttiin tarjoilija paikalle.

Pirtissä järjestetyissä iltamissa musiikista huolehti usein saaren oma Humina-orkesteri. Myös levytansseja järjestettiin. Iltamia pidettiin kesäaikaan kaksi kertaa viikossa.